Joustatko? -peli

Joustatko? -peli

Joustatko? –lautapelissä tutustutaan sähkön kulutusjouston toimintaperiaatteeseen

Kulutusjousto – toiselta nimeltään kysyntäjousto – on keskeinen työkalu energiajärjestelmän murroksessa. Kulutusjoustossa sähkönkulutusta siirretään korkean kysynnän ja hinnan hetkiltä edullisempaan ajankohtaan. Kulutusjouston avulla sääolosuhteista riippuvaisen ja joustamattoman uusiutuvan energian kulutusta voidaan lisätä.

Joustatko? –lautapelissä tutustutaan kulutusjouston perusideaan. Pelin myötä pelaajat hahmottavat, kuinka he voivat omakotitalojen asukkaina vaikuttaa sähkön kulutuspiikkien tasaamiseen omilla valinnoillaan ja samalla hyödyntää uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä aiempaa tehokkaammin. Kulutusjoustopeli antaa yksinkertaisella, mutta havainnollistavalla tavalla kuvan kulutusjouston ja energiajärjestelmän toimintaperiaatteista.

Olemme jakaneet Joustatko? -lautapelejä kattavine taustamateriaalineen opetus- ja koulutuskäyttöön. Peli sopii kaikille yli 10-vuotiaille ja sitä pelaa aina neljä pelaajaa kerrallaan. Yhden pelin pelaamiseen kuluu vain noin 15 minuuttia aikaa – se sopii siis hyvin osaksi erilaisten tilaisuuksien ohjelmaa. Peli soveltuu myös kouluihin täyttäen esimerkiski perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteita fysiikan (ks. esim. sisältöalueet 2 ja 4), yhteiskuntaopin (ks. S3) ja kotitalouden (ks. S2 ja S3) opetuksessa.

Joustatko? -esitys kouluttajille (PDF)

Joustatko? -peliohje (PDF)