Sähköstä oppia hauskalla tavalla Heurekan Sähkölä-näyttelyssä

Tiedekeskus Heurekassa voi tutustua tieteeseen hauskalla tavalla. Heurekassa on tällä hetkellä meneillään usea näyttely, joista tämän blogin kirjoittaja kävi tutustumassa Sähkölä-näyttelyyn 22.5.2017. Kirjoittaja on Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen työelämään tutustuja, ja mukana olivat myös maa- ja metsätaloustieteiden maisteriopiskelija sekä Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja. Alla lyhyt kertomus siitä, millaisia asioita Sähkölässä kohdattiin.

Retkemme alkoi pienellä kömmähdyksellä. Olimme innokkuudessamme tulleet vahingossa tuntia aikaisemmin ennen Heurekan avaamisaikaa, joten emme päässeet suoraan tutkimaan näyttelyä. Sen sijaan kävimme ensin pullakahvilla, jotka mukavuudessaan venyivätkin jo yli Heurekan avautumisajan.

Päästyämme kohteeseemme totesimme, että Sähkölä-näyttelyyn oli pienestä koostaan huolimatta saatu hienosti kaikenlaisia jänniä pelejä ja aktiviteettejä. Ensimmäinen asia jota kokeilimme oli hienosti suunniteltu ja rakennettu pieni kaupunki, johon piti tuottaa energiaa kolmella erilaisella tavalla. Kiikkulaudalla kiikkumalla, veivaamalla vipua ja vetämällä kahvasta. Kun jotakin näistä liikkeistä toisti, syttyi yksi osa kaupungista valoihin. Jos kaikkia näitä liikkeitä teki samaan aikaan, kaikki osat kaupungista syttyivät valoihin. Pidin erityisesti näyttelyssä olevasta pienestä kaupungista, johon sai tuottaa sähköä.

Pidin myös näyttelyssä olevasta pelistä, jossa piti vahtia perheen sähkönkäyttöä ja pitää perheenjäsenet iloisina. Ensimmäisellä kerralla peliä pelatessa sitä oli vaikea ymmärtää, koska ensin piti kokeilemalla tajuta pelin taktiikka. Pelissä piti laittaa sähkölaitteita pois päältä. Kun pelin idean tajusi yrittämällä, sitä oli mukava pelata.

Näyttelyssä oli myös 17 kg paino, jota vedettiin ylös köyden avulla. Mitä ylemmäs painon sai nostettua, sitä enemmän tuotti energiaa. Kun painon sai nostettua tietylle korkeudelle ja päästi sen alas, se vastasi kännykän lataukseen tarvittavan energian määrää.

Sähkölä-näyttelyssä kerrottiin myös, miten tulisi varustautua sähkökatkon yllättäessä. Näyttelyn nurkassa olevaan huoneeseen oli rakennettu interaktiivinen peli. Pelissä kaksi hakkeria oli joutunut sähkökatkon uhreiksi eivätkä he tienneet mitä tehdä. Heitä piti siis auttaa. Samalla oppi itsekin, kuinka tulisi varautua kyseisessä tilanteessa. Kotona olisi esimerkiksi tärkeää pitää ruokaa, jota pystyy valmistamaan ilman sähköä. Lisäksi kotona olisi hyvä olla vettä, patteriradio ja jokin sähkötön valonlähde. En tiennyt tätä kunnolla ennen kuin kävin tutustumassa näyttelyyn, joten tämä tietolähde on erittäin hyödyllinen.

Sähkölä-näyttely tulee olemaan osa Heurekan päänäyttelyä tulevan kolmen vuoden ajan. Näyttely on toteutettu yhteistyössä STEK ry:n, Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK:in ja Brammer Oy:n kanssa. Smart Energy Transition –hanke on osallistunut näyttelyn oheistapahtumien tuottamiseen.

Kirjoittaja

Meeri Yli-Kauhaluoma
TET-harjoittelija, Kuluttajatutkimuskeskus, Helsingin yliopisto

Sähkölä-näyttelyyn tutustumisessa olivat mukana maa- ja metsätaloustieteiden maisteriopiskelija Siiri Söyrinki ja Kuluttajatututkimuskeskuksen tutkimusjohtaja, professori Eva Heiskanen.