Ryhtiliike puhtaan energiateknologian viennin moninkertaistamiseksi, nyt!

Suomen puhtaan ja älykkään energiateknologian ja -palveluiden viennin moninkertaistamista työstettiin yhtenä Sitran ja Smart Energy Transition -hankkeen Energiamurrosareenan muutospolkuna.

Työn tulosten julkistamisen aikaan mediaa kohahdutti kerrankin positiivinen uutinen Talvivaarasta: Terrafame ryhtyy käynnistämään koboltti- ja nikkelisulfaattituotantoa sähköautojen akkujen tarpeisiin. Jos kaikki menee hyvin, uusi tehdas on käynnissä 2020.

Tämä on hyvä esimerkki kahdesta ydinasiasta: (1) energiamurros luo jatkuvasti markkinoita uusille ratkaisuille ja (2) Suomesta löytyy tuttujen asioiden, kuten energiatehokkuuden,  lisäksi paljon piilevää potentiaalia kasvavien markkinoiden kysyntään vastaamiseksi.

Terävöitetään Suomen energiaosaamisprofiili

Menestyminen edellyttää, että siirrytään puheista tekoihin. Yritysten, valtion ja kuntien yhteistyöllä tulisi aikaansaada merkittävä hyppäys uusien innovatiivisten ratkaisujen kehittämiseen ja niiden viennin edistämiseen.

Tätä hyppäystä tukisi Suomen energiaosaamisen profilointi ja brändäys tuoreella tavalla vastaamaan kansainvälisen markkinan nopeimmin kasvavaa kysyntää. Nykypuhe biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta ei parhaalla mahdollisella tavalla tuo esiin Suomen energiaosaamista, jossa usein nimenomaan yhdistyvät uudella tavalla perusteknologiat ja digitalisaatio, uudet energialähteet ja varastointiratkaisut sekä joustavat palvelut ja liiketoimintamallit.

Energiaprofiilin uudistaminen voisi onnistua esimerkiksi kokoamalla parhaita suomalaisten yritysten ja tutkijoiden uusia hankkeita maailmanluokassa kiinnostaviksi kärkiryppäiksi. Esimerkiksi nyt näyttää, että akkuteknologioiden ja sähköisen liikenteen aloilta Suomesta yllättäen löytyykin potentiaalia harppaukselliseen kehitykseen.

Business Finland vahvasti käyntiin

Energiamurrosareena kiinnitti huomiota lähikuukausina käynnistyvän Business Finlandin toimintakyvyn turvaamiseen ja ehdotti, että uuden organisaation johdolla ryhdyttäisiin laatimaan käytännöllistä energiateknologioihin liittyvien tuotteiden ja palveluiden kehittämis- ja vientiohjelmaa.

Ohjelman pohja-ajatuksiksi murrosareenan osanottajat esittivät mm. seuraavia:

  • Lisätään panostuksia Mission Innovation -ohjelman hyödyntämiseksi ja tiivistetään yhteistyötä muiden pohjoismaiden kanssa kaikissa mahdollisissa muodoissa;
  • Ryhdytään perustamaan suomalaisten tai pohjoismaisten energiaratkaisujen avoimia kehittämis- ja markkinointikeskuksia eri mantereiden päämarkkinoilla;
  • Vahvistetaan yritysten ekosysteemiä tiivistämällä pienten ja suurten yritysten yhteistyötä ja houkuttelemalla lisää ulkomaisia yrityksiä investoimaan Suomeen.

Murrosareena keskeinen kokoava ajatus oli, että puhtaan teknologian viennin moninkertaistaminen edellyttää energia-, innovaatio- ja ulkomaankauppapolitiikan yhteyksien käytännöllistä ja toimivaa vahvistamista.

Kirjoittaja:
Raimo Lovio
Kirjoittaja on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ympäristö- ja innovaatiojohtamisen professori ja Smart Energy Transition -hankkeen johtaja.

 

13.12.2017

Kirjoittaja osallistui fasilitaattorina Strategisen tutkimuksen neuvoston Smart Energy Transition -hankkeen ja Sitran fasilitoimaan Energiamurrosareenaan vuonna 2017.

Kirjoitus on julkaistu osana Murrosareenan Miten Suomi voi hyötyä energiamurroksesta? -blogisarjaa. Blogitekstit edustavat kirjoittajien omia näkemyksiä. Tutustu Murrosareenan raporttiin ja lue muut blogisarjan kirjoitukset.