Sata suomalaista uuden energian kokeilua koottu saman katon alle

energiakokeilut.fiSmart Energy Transition –hankkeen osana on koottu 100 suomalaista uuden energiajärjestelmän mukaista kokeilua. Maassamme on uuden energian aihepiirissä tapahtunut jatkuvasti mielenkiintoisia asioita, joita ovat saaneet aikaan paitsi kunnat ja kaupungit, myös yritykset ja kekseliäät yksityishenkilöt. Sivusto antaa hyvän kuvan siitä, mitä kaikkea uuteen energiaan liittyvää on kokeiltu vuodesta 2010 alkaen, tähän päivään saakka. Luettavaa ja tutkittavaa riittää niin liikenteen uusista ratkaisuista kuin taloautomaatiojärjestelmistä ja taloyhtiön omasta energiantuotannostakin kiinnostuneelle. Uudenlaisia palvelumallejakin on käsitelty, esimerkkinä tästä liikkuminen palveluna (MaaS). Kokeilujen mittakaava vaihtelee kaupunginosista yksittäiseen kerrostalohuoneistoon.

Tietopankissa esitetyille kokeiluille yhteistä on energian säästäminen tavalla tai toisella, ja osassa kokeiluista ja piloteista myös hyödynnetään uusiutuvaa energiaa. Esimerkiksi se, että suomalaiset energiayhtiöt ovat lähteneet innolla mukaan myymään aurinkosähköpaketteja, on Suomen vahvuus. ”Kaikissa maissa näin ei ole.” kertoo tietopankin kokoamisesta vastannut tutkimusjohtaja Eva Heiskanen Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta. Kokeilujen vieminen laboratorio-olosuhteista kentälle vaatii rohkeutta, mutta kuten sivuston kenttäesimerkit osoittavat, voivat lopulliset ratkaisut olla hyvin pitkälle mietittyjä. Sivustolle kootut kokeilut ovatkin siten korkeatasoisia.

Tutustu tietopankkiin, niin tiedät mitä lähialueellasi tai muualla Suomessa on jo saatu aikaan, ja miten energiajärjestelmän muutokset näkyvät käytännön kokeiluina ja pilotteina! Hienoja ideoita on kehitetty konkreettisiksi teoiksi ja toimiviksi konsepteiksi oikeastaan joka puolella maata, ja niihin perehtymällä saa hyvän kokonaiskuvan siitä missä mennään tällä hetkellä.

Löydät 100 uuden energian kotimaista pilottia, demonstraatiota ja kokeilua osoitteesta:
www.energiakokeilut.fi.

 

Timo Huomo


Timo Huomo

Smart Energy Transition -hanke
Aalto-yliopisto