Keskustelutilaisuus 22.5.2019: Miten voimme edistää puhtaan energian paikallista hyväksyttävyyttä – mitä voimme oppia Tanskalta?

Aika: Keskiviikko 22.5.2019 klo 9:00-11:30
Paikka: Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Ekonominaukio 1, Espoo Otaniemi, Saastamoisen säätiö -sali V002, 0. krs
Seminaarin kielet: suomi ja englanti
Ilmoittautuminen / Registration

Tuulivoimalla tuotetaan jo 45 prosenttia Tanskan sähköstä, kun Suomessa sen osuus on 7 prosenttia. Miten pieneen Tanskaan on saatu rakennettua niin paljon tuulivoimaa? Mitä voimme oppia tanskalaisilta uusiutuvan energian sosiaalisen hyväksyttävyyden edistämisestä nyt, kun puhdasta energiaa tarvitaan hurjasti lisää? Olipa kyse sitten tuulipuistoista, ydin- ja biovoimaloista tai julkisivuihin asennettavista lämpöpumpuista ja aurinkopaneeleista, niin lähialueen asukkaiden tunteet kuumenevat helposti.

Tervetuloa Smart Energy Talks -tilaisuuteen kuulemaan ja keskustelemaan keinoista: Miten puhtaan energian sosiaalista hyväksyttävyyttä voidaan parantaa Suomessa?

OHJELMA

9:00 Johdanto: Kansalaisten rooli energiamurroksessa – passiivinen kuluttaja vai aktiivinen uusiutuvan energian omistaja ja tuottaja?
Keskustelutilaisuuden puheenjohtaja, Smart Energy Transition -hankkeen vuorovaikutusjohtaja ja tutkija Karoliina Auvinen

9:10 What is community energy? Why and how municipalities and citizens should participate in the energy transition towards fossil-free economy? Community energy examples from Finland.
Researcher Salvatore Ruggiero, Aalto University

9:40 Reasons for local acceptance of wind power: lessons from the Danish Energy Islands Samsø & Ærø
Researcher Henner Busch, Lund University

10:05 Success story from Denmark: Citizen participation and investments to renewable energy in the heart of the municipality’s climate programme
Head of Climate & Energy Morten Westergaard, Municipality of Middelfart

10:25 Menestystarina Suomesta: Miten Iin kunta on ollut mukana tuulivoiman rakentamisessa ja miten asukkaat ovat hyötyneet siitä?
Kunnanjohtaja Ari Alatossava, Iin kunta

10:45-11:30 Paneelikeskustelu: Miten voimme parantaa puhtaan energian paikallista hyväksyttävyyttä Suomessa ja pääkaupunkiseudulla? Hyväksytäänkö esimerkiksi hukkalämpöä tuottava datakeskus Espoon Oittaalle, biolämpölaitos Helsingin Tattarisuolle tai tuulivoimaloita Isosaareen?

Panelistit:

  • Toimitusjohtaja Jukka Kajan, Joukon Voima
  • Toimitusjohtaja Anni Mikkonen, Suomen Tuulivoimayhdistys
  • Toimitusjohtaja Heikki Peltomaa, wpd Finland
  • Ympäristökonfliktien ratkaisun professori Lasse Peltonen, Itä-Suomen yliopisto
  • NN (vahvistetaan mahd. pian)

Aalto-yliopiston Smart Energy Talks -tilaisuudet ovat kaikille avoimia luento- ja keskustelutilaisuuksia. Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä linkistä. Tilaisuuden jälkeen esitysmateriaalit löytyvät tältä sivulta.

Smart Energy Talks -tilaisuuden järjestää EU:n rahoittama CO2mmunity ja Strategisen tutkimusneuvoston Smart Energy Transition -hanke. Lisätietoja tilaisuudesta: Allu Pyhälammi, allu.pyhalammi@aalto.fi sekä aihepiiristä: Salvatore Ruggiero, salvatore.ruggiero@aalto.fi

Tervetuloa!