Tiedotustilaisuus: Energiamurrosareenan raportti luovutetaan tänään ministeri Kai Mykkäselle

Løgumklosterissa Tanskassa tuotetaan kaukolämpöä aurinkolämpökeräimillä, joiden energia varastoidaan lämmön kausivarastoon talven varalle. Kuva: Savo-Solar Oyj

Asiantuntijat parantaisivat Suomen kilpailuasemia energiasektorin täysremontilla

Energiamurrosareenan raportti (pdf) luovutetaan 28.11.2017 ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäselle, joka kommentoi tuoreeltaan sen ehdotuksia.

Tiedote: Asiantuntijat parantaisivat Suomen kilpailukykyä energiasektorin täysremontilla: lämmöntuotanto sähköiseksi, lisää kilpailua ja joustavuutta

Energiajärjestelmän murros koskettaa kaikkia suomalaisia, ja siitä tehtävät päätökset edellyttävät asiantuntemusta energia-alaa laajemmalta alueelta. Siksi Aalto-yliopisto ja Sitra päättivät järjestää Murrosareenan, joka toi yhteen 23 suomalaista asiantuntijaa, vaikuttajaa ja visionääriä yhteiskunnan eri sektoreilta. Erityisesti hallitukselle ja muille päättäjille suunnatut toimenpide-ehdotukset koottiin loppuraportiksi, joka luovutetaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäselle 28. marraskuuta.

Raportissa peräänkuulutetaan Suomen ilmasto- ja energiapolitiikkaan huomattavasti rohkeampia toimia, kuten minimihinnan asettamista päästöille ja kaukolämpöverkkojen avaamista kilpailulle (linkissä Yle:n uutinen). Toimivien kotimarkkinoiden luominen älykkäille energiaratkaisuille ja ratkaisujen viennin vauhdittaminen vaatisivat puolestaan innovaatio- ja energiapolitiikan yhdistämistä. Asiantuntijat korostavat myös, että fossiilisten polttoaineiden korvaaminen bioenergialla ei johda muutokseen, jota yhteiskunnan hiilivapaus edellyttää. Bioenergiaan keskittyminen haaskaa myös valtavat vientimahdollisuudet, joita uusien energiateknologioiden globaalit markkinat Suomelle tarjoavat.

Murrosareenan puolesta raportin luovuttavat ministerille Aalto-yliopiston professori Sampsa Hyysalo ja Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar.

Aika: 28.11.2017 tiedotustilaisuus klo 14.30–15.00 ja seminaari klo 15.00–18.00
Paikka: Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Runeberginkatu 14–16, 00100 Helsinki

Ilmoittautuminen tiedotustilaisuuteen ja lisätietoja:
Karoliina Auvinen, Smart Energy Transition -hankkeen vuorovaikutusjohtaja p. 050 462 4727, karoliina.auvinen@aalto.fi