Tutkimusmatkalla tulevaisuuden kaupungeissa – jopa WC:t on integroitu energiajärjestelmään!

Suomessa rakentuu uusia futuristisia alueita, joissa otetaan haltuun energiamurroksen tulevaisuus. Olin viime viikolla tutustumassa Helsingissä Fiksuun Kalasatamaan Kotihiili-hankkeen työpajassa sekä Tampereella Omaleimainen energiaratkaisu Hiedanrantaan -työpajassa.  Innostuneet kehittäjät pyrkivät nyt ulos perinteisistä suunnittelun laatikoista tavalla, jota ei Suomessa ole tähän mennessä nähty.

Fiksu Kalasatama on Helsingin kokeilukulttuurin lippulaiva. Kyseessä on rakenteilla oleva 25 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan alue keskustan tuntumassa. Kalasatamassa kestävää ja älykästä kaupunkia kehitetään muun muassa nopeiden kokeilujen avulla.  tänä syksynä käynnissä olevat nopean toiminnan kokeilut. Kalasatamassa pohdimme Kotihiili-työpajassa, miten kestävyys ja vähähiilisyys saadaan parhaiten yhdistettyä Kalasataman suureen lupaukseen lisätä tunti enemmän aikaa ihmisten elämään. Ilmeinen yhteys on liikkumisessa ja erityisesti asukkaiden liikkumistarpeen vähentämisessä. Kyytien jakaminen, lasten harrastusten tuominen lähelle kotia ja tilojen joustava yhteiskäyttö olivat työpajassa tunnistettuja ratkaisujen aihioita. Älykkäillä, avoimeen dataan perustuvilla palveluilla lienee osansa ajan säästön ja hiilidioksidipäästöjen säästön yhdistämisessä.

Tampereen Hiedanrannan alueen rakentaminen alkaa kolmen-neljän vuoden päästä. Kunnianhimoisena tavoitteena on tehdä siitäkin 25 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan uusi kaupunginosa raitiovaunuyhteyksien päähän keskustasta. Jo nyt Hiedanrannassa on hurjia kokeiluja. Alueella toimii tällä hetkellä Kuivaamo- kulttuurikeskittymä, jossa kokeillaan kuivakäymälöitä, biohiilen pilottilaitosta sekä pystysuoraa mansikkaviljelmää. Kokeilussa otetaan talteen myös hiilidioksidia käymälöistä ja biohiililaitokselta, joista se on tarkoitus syöttää pystysuoraan viljelmään. Tämä on vasta alkua: Tampereen tavoitteena on tehdä alueesta energian ja ravinteiden suhteen yliomavarainen.

Kaupungit kulkevat edellä energiamurroksessa. Energian lisäksi nyt pohditaan myös niitä arjen käytäntöjä, jotka kuluttavat (ja mahdollisesti tuottavat) energiaa.  On erittäin tärkeää, että visiot ovat kunnianhimoisia, koska haasteetkin ovat valtavia. Tarvitsemme suuria tarinoita, jotta emme jämähtäisi arvioimaan uusia ratkaisuja nykyhetkestä käsin.

On kuitenkin jännittävä seurata, miten suuret visiot toteutuvat. Tutkimustemme mukaan kaupunkisuunnittelun visioiden toteuttaminen on vaikeampaa kuin niiden ideointi ja suunnitelmien laadinta: rakentamisvaiheessa osa kunnianhimoisimmista ajatuksista tahtoo karsiutua pois. Tutkijat voivat auttaa laadukasta toteutumista ja kunnianhimoisten ajatusten valtavirtaistumista seuraamalla visioiden toteutumista läheltä ja askel askeleelta. Silloin voidaan myös päästä kiinni niihin vaiheisiin ja syihin, joiden vuoksi isojen visioiden toteuttaminen on joskus vaikeaa, ja mahdollisesti löytää niihin ratkaisujakin.

 

Kirjoittaja

Professori Eva Heiskanen
Helsingin yliopisto, Kuluttajatutkimuskeskus